Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Grzebyczki - ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne kruche ciasteczka z pyszną marmoladą w środku. Można użyć marmolady o dowolnym smaku byle byla twarda.

Grzebyczki - ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzebyczki - ciasteczka

 

  • 2 szkl mąka
  • 1 szt margaryna
  • 1 szkl śmietana
  • 1 łyzeczka proszek do pieczenia
  • 1 szt cukier wanilinowy
  • nadzienie:
  • 1 szt marmolada

 

Sposób przygotowania:

Grzebyczki - ciasteczka
1. Z wyżej podanych składników należy zagnieśc ciasto a następnie włożyć do lodówki i chłodzić przez ok 1 godzinę. Po upływie tego czasu należy ciasto cienko rozwałkować. Na koncu ciasta nakladamy marmoladę.2. ciasto z marmoladą zawijamy na dwa razy. 3.powstaly rulon odcinamy od pozostałego ciasta i kroimy na akwałki długości ok 5-7 cm. Brzeg z jednej strony nadcinamy na ok 1 cm. Ciasteczka układamy w brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C. Pieką sie dosc szybko wiec nalezy je kontrolowac. Wyjąc jeszcze jasne- nie rumienic. Cieple posypac cukrem pudrem.
Grzebyczki - ciasteczka
Rozwałkowane ciasto, na brzegach polożone kawałki twardej marmolady
Grzebyczki - ciasteczka
ciasto zawijamy z marmolada na dwa razy.
Grzebyczki - ciasteczka
Powstały rulonik odciety od pozostalego ciasta i podzielony na kawalki ok 5-7 cm
Grzebyczki - ciasteczka
gotowe juz ciasteczka posypujemy pudrem.