aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne ciasto z wykorzystaniem sezonowych owoców, czyli gruszek i śliwek z dużą ilością cynamonu, który idealnie komponuje się z gruszkami.

Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Śliwki wyjemy, kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. Następnie powoli dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy. Kolejny krok to dodanie przesianej przez sitko mąki wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy ciasto. Do gotowego dodajemy gruszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicę. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. 
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Umyte gruszki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, śliwki kroimy na pół i wyrzucamy pestki.
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Mieszamy, na końcu dodajemy olej i nadal miksujemy.
Gruszkowo śliwkowy cynamonowiec
Ciasto łąćzymy z gruszkami i wylewamy do tortownicy, na wierzch układamy śliwki. Pieczemy 35-40 minut.