Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Gruszkowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo smaczne ciasto z gruszkami

Gruszkowe ciasto

Składniki:

Gruszkowe ciasto

 

  • 30 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 1 kg gruszek
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 budynie śmietankowe
  • 0,5 szklanki cukru
  • 500ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowe ciasto
Na blaszce układamy biszkopty. Gruszki obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, wlewamy 0,5 szklanki wody oraz cukier. W pozostałej wodzie mieszamy budynie które wlewamy na gotujące się gruszki i gotujemy do czasu zgęstnienia. Letni budyń wylewamy na biszkopty. Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dolewamy letnią żelatynę którą rozpuszczamy w 0,5 szklance wrzątku. Mase śmietanową wykładamy na już stężałą masą budyniowo – gruszkową. Możemy udekorować startą czekoladą.

Tagi:

biszkopt