alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Galaretka z białego wina

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Galaretka z wina, kto by pomyślała że jest taka smaczna.

Galaretka z białego wina

Składniki:

Galaretka z białego wina

 

  • 300 ml wina (białe półwytrawne)
  • 150 ml wody
  • 30 g cukru brązowego
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 150 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z białego wina
Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Wino, wodę i cukry podgrzać do rozpuszczenia się cukrów ale nie gotować. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.Chwilkę przestudzić. Odlać pół szklanki a resztę rozlać do kieliszków. Odłożyć do stężenia. Odlaną stężałą galaretkę zmiksować aż powstanie pianka i rozlać na stężałą galaretkę w kieliszkach. Przed podaniem dodać bitą śmietanę. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.