gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Galareta drobiowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną galaretę drobiową podaję gdy spodziewam się gości na kolację. Polecam - jest smaczna.

Galareta drobiowa

Składniki:

Galareta drobiowa

 

  • 4 porcję rosołowe
  • 10 szklanek wody
  • 2 kostki rosołowe
  • przyprawa uniwersalna
  • sól
  • 3 duże marchewki
  • 6 jajek
  • puszka groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 opakowanie żelatyny

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa

ETAP 1:

Galareta drobiowa
Porcję rosołową gotujemy z dodatkiem przypraw i marchewki.

Porcję rosołową płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawę uniwersalną, sól i kostki rosołowe.

Gotujemy razem z obranymi marchewkami do miękkości. Miękkie marchewki i porcje rosołowe wyciągamy z rosołu.

Rosół przecedzamy. Wsypujemy żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

ETAP 2:

Galareta drobiowa
W małych pojemniczkach układamy jajko i obrane mięso.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Do pojemników wkładamy połówkę jajka i obrane mięso.

ETAP 3:

Galareta drobiowa
Następnie do pojemniczków dokładamy marchewkę, groszek i kukurydzę.

Następnie dodajemy pokrojoną kostkę marchewkę oraz wsypujemy odcedzony z zalewy groszek i kukurydzę.

Składniki w naczyniach zalewamy przestudzonym wywarem. Odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem wykładamy na talerz.