polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Gazpacho

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gazpacho z dojrzałymi pomidorami

Gazpacho

Składniki:

Gazpacho

 

  • 1, 25 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 zielona papryka
  • 20 dag miękiszu białej bułki
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 ogórek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gazpacho
Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów usunąć skórkę, pokroić w kostkę i usunąć pestki. Z obranego ogórka obrać i pokroić w kostkę. Obraną cebulę obrać drobno posiekać. Czosnek obrać ze skórki i rozetrzeć. Paprykę drobno pokroić. Połowę jarzyn i czosnek zmiksować z octem, oliwą, bułką i zimną wodą. Chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Pozostałe pokrojone jarzyny przełożyć do oddzielnych talerzy i również włożyć do lodówki. Przed podaniem rozbić gazpacho trzepaczką. Przyprawić. Wyjąć talerze z warzywami, zalać gazpacho. Podawać na zimno.