SUPERPRZEPIS

Golonka pieczona z jabłkami

  • 4
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Golonka pieczona z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Golonka to przysmak wielu panów i choć sama nie przepadam to jedna czasem pozwalam domownikom na takową rozpustę. Odrobina cynamonu i pieczone jabłka to smaczny dodatek.

Składniki:

Golonka pieczona z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Golonka pieczona z jabłkami
Oczyszczone i wygolone golonki moczymy w zimnej wodzie około godziny. Do garnka wlewamy wody na tyle, aby po włożeniu mięso było przykryte. Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy i warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje wrzucamy golonki i bardzo wolno gotujemy około 2 - 2,5 godziny. Wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć. W dużym naczyniu z pokrywką łączymy składniki na marynatę.

Zimne golonki nacinamy nożem tworząc kratkę. Układamy w naczyniu z marynatą i dokładnie polewamy. Odstawiamy w chłodne miejsce ( najlepiej na noc) pamiętając aby kilka razy je obrócić. Wkładamy na ruszt do zimnego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach aż się ładnie zarumieni., co jakiś czas polewając powstałym sosem lub częścią marynaty.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, kąpiemy w pozostałej marynacie. Wkładamy na 10 min do piekarnika aby się upiekły. Podajemy po lekkim ostygnięciu.
Golonka pieczona z jabłkami
Golonki gotujemy bardzo wolno, wyciągamy zaraz po zaprzestaniu gotowania.
Golonka pieczona z jabłkami
Nim dodamy resztę składników najpierw dokładnie rozprowadzamy miód z piwem.