IrenaM

IrenaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 195]

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za zawijaniem gołąbków.

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską

 

  • 1/2 szt kapusta pekińska,
  • 3/4 szklanki ryż,
  • 1/2 kg mięso mielone,
  • 2 szt jaja,
  • 3/4 szklanka bułka tarta,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa do mięsa mielonego

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Kapustę pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i wymieszać z mięsem, jajkiem, bułką tartą i kapustą. Wszystko razem dobrze wymieszać i doprawić do smaku, można dolać jeszcze około szklanki ciepłej przegotowanej wody aby gołąbki były bardziej miękkie. mięso formujemy w podłużne kotlety wielkości dłoni lub wedle upodobań. Kotlety smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron po około 10 minut tak aby w środku były usmażone. Można podawać z sosem pomidorowym. Smacznego!
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Kapustę pokroić w paseczki i sparzyć gorącą wodą.
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Ryż połączyć z mięsem, jajkiem, bułką tartą i kapustą.
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską
mięso formujemy w podłużne kotlety wielkości dłoni.