Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania superbaby4
Ryż gotujemy na sypko i odcedzamy.
Kapustę drobniutko szatkujemy. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażmy na złoty kolor. W misce mieszamy mięso mielone z kapustą, kaszą manną i ugotowanym oraz wystudzonym ryżem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Do masy wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ( najlepiej dłońmi). Dodajemy wystudzoną cebulkę.
Formujemy klopsiki. Ja zrobiłam kształtem podobne do tradycyjnych gołąbków.
Smażymy na oleju z każdej strony i przekładamy do rondla. 200 ml bulionu mieszamy z domowym przecierem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki.
Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 15 minut. Sos można też nieco doprawić pieprzem oraz tymiankiem.
Kapustę drobniutko szatkujemy. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażmy na złoty kolor. W misce mieszamy mięso mielone z kapustą, kaszą manną i ugotowanym oraz wystudzonym ryżem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Do masy wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ( najlepiej dłońmi). Dodajemy wystudzoną cebulkę.
Formujemy klopsiki. Ja zrobiłam kształtem podobne do tradycyjnych gołąbków.
Smażymy na oleju z każdej strony i przekładamy do rondla. 200 ml bulionu mieszamy z domowym przecierem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki.
Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 15 minut. Sos można też nieco doprawić pieprzem oraz tymiankiem.