superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Gołąbki bez zawijania superbaby4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki bez zawijania to nieco inna wersja gołąbków. Jak dla mnie zdecydowanie lepsza i smaczniejsza.  Robi się je też szybciej niż tradycyjne gołąbki .

Gołąbki bez zawijania superbaby4

Składniki:

Gołąbki bez zawijania superbaby4

 

  • ( na 12 – 14 sztuk)
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 500 g świeżej kapusty
  • 100 g ryżu pełnoziarnistego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słoiczek  domowego przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania superbaby4
Ryż gotujemy na sypko i odcedzamy.

Kapustę drobniutko szatkujemy. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażmy na złoty kolor. W misce mieszamy mięso mielone z kapustą, kaszą manną i ugotowanym oraz wystudzonym ryżem. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Do masy wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy ( najlepiej dłońmi). Dodajemy wystudzoną cebulkę.

Formujemy klopsiki. Ja zrobiłam kształtem podobne do tradycyjnych gołąbków.

Smażymy na oleju z każdej strony i przekładamy do rondla. 200 ml bulionu mieszamy z domowym przecierem pomidorowym i zalewamy nimi gołąbki.

Dusimy pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 15 minut.  Sos można też nieco doprawić pieprzem oraz tymiankiem.