montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Gołąbki z sosem pomidorowym.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki z piekarnika w soku własnym, małotłuste :) Polane pomidorowym sosem pomidorowym o unikatowym smaku tartej cebulki :)

Gołąbki z sosem pomidorowym.

Składniki:

Gołąbki z sosem pomidorowym.

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 250 g ryżu
  • kapusta biała
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • przecier pomidorowy
  • 2 łyżki tartej cebuli
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Gołąbki z sosem pomidorowym.
Kapustę podgotowywać w osolonej wodzie i kolejno odrywać liście. Skroić za grube nerwy. Ryż ugotować w zmniejszonej ilości wody tak aby był jeszcze twardawy. Wymieszać z mięsem przyprawić solą i pieprzem. Formować gołąbki. Przygotować brytfannę żaroodporną z pokrywą. Dno wyłożyć liściami kapusty i poukładać niej gołąbki. Wierzch również przykryć liśćmi. Nakryć pokrywą. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni dusić około 90 min. Spawdzić widelcem czy są miękkie. Sos pomidorowy: Przecier pomidorowy lekko przysmażyć na oleju cały czas mieszając. Wlać szklankę wody i wymieszać. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i wlać do gotującej się mieszaniny cały czas mieszając. Dodać sól do smaku. Gdy sos ładnie zgęstnieje dodać startą na miazgę cebulę wymieszać i wyłączyć palnik. Tarta cebula nadaje sosowi wyrafinowany posmak ;)