thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Gołąbki w botwince

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierwszy raz wpadłam na ten pomysł rok temu:)Teraz co roku będę korzystać z właściwości liści botwinki w sezonie i robić podobne gołąbki.

Gołąbki w botwince Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki w botwince

 

  • na -10 szt:
  • 9-10 dużych, ładnych liści botwiny
  • 25 dag mięsa mielonego np drobiowego
  • 1 szklanka ugotowanego, białego ryżu paraboliled
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru od dymki
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w botwince
Liście botwinki opłukać i włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą i wyciągnąć delikatnie po ok. 1 minucie. Rozłożyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać mięso z jajem. Dodać przyprawy, posiekaną cebulę, szczypior oraz ryż. Wymieszać dokładnie. Uformować ok. 9 kulek - adekwatnie do ilości liści botwinki. Jeśli liście nie są tak duże, można układać obok siebie po 2-3 mniejsze i zawijać w nie farsz. Zawijać jak gołąbki - w koperty. Na patelni rozgrzać olej (użyłam Wielkopolskiego), układać gołąbki zwiniętym miejscem do dołu i smażyć z obu stron. Podałam z gotowanymi na parze szparagami i grillowanymi połówkami pomidora z cytrynowym pieprzem. Jednak do tych gołąbków pasuje także klasyczny sos pomidorowy lub passata, sos czosnkowy, ziemniaki i surówka :) Pyszności!
Gołąbki w botwince
Etap 1
Gołąbki w botwince
Etap 2
Gołąbki w botwince
Etap 3