Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gofry z mlekiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gofry kokosowe są delikatne i bardzo smaczne. Można ich podawać z dowolnym owocowym sosem lub bitą śmietaną.

Gofry z mlekiem kokosowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry z mlekiem kokosowym

 

  • 4 jajka
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Gofry z mlekiem kokosowym
Masło śmietankowe i kokosowe rozpuścić, ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Żółtka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem zmiksować. Wlać przestudzone masło, mleko i wodę, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie zmiksować. Połączyć z pianą, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty na kolor. Upieczone przestudzić na kratce.
Gofry z mlekiem kokosowym
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Gofry z mlekiem kokosowym
Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym i cukrem pudrem
Gofry z mlekiem kokosowym
Dodać pozostałe składniki i sztywno ubitą pianę
Gofry z mlekiem kokosowym
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta