agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

gotowany sernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

gotowany sernik gotowany sernik

gotowany sernik

Składniki:

gotowany sernik

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • ¾ szklanki mleka
  • 1200 g białego, półtłustego sera
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • Aromat waniliowy
  • Dodatkowo:
  • Tłuszcz do smarowania blaszki
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

gotowany sernik
Biszkopt: składniki podzielić na 3 części. Z białek ubić sztywną pianę. Ubijając dodawać kolejno cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem oraz ocet. Delikatnie połączyć. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec 25-30 minut w temp 180 stopni. Z pozostałych składników upiec w ten sam sposób pozostałe dwa biszkopty. Masa serowa: ser dwukrotnie zemleć. Dodać masło, cukier, żółtka, aromat, mleko rozrobione z budyniem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Sernik gotowany: biszkopty przełożyć ciepłą masą serową. Udekorować wg uznania.