paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Buraki z papryką i cebulą do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z buraczków do słoików na zimę. Idealna do obiadu.

Buraki z papryką i cebulą do słoików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Buraki z papryką i cebulą do słoików

 

Sposób przygotowania:

Buraki z papryką i cebulą do słoików
Buraczki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy w skórkach do miękkości. Odlewamy wodę i przelewamy buraczki zimną wodą, wtedy skórka będzie łatwo schodzić. Obrane buraki ścieramy na tarce na wiórki.





Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Gotujemy zalewę - do octu wsypujemy cukier, sól i dodajemy ziele angielskie, gotujemy 10 min na niezbyt mocnym ogniu. Zalewa ma się zagotować. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy zalewą. Podgrzewamy mocno ale nie dopuszczamy do wrzenia. Słoiki wyparzamy. Nakładamy gorące buraki (mieszamy żeby nakładać razem z zalewą). Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Tak odwrócone pasteryzujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez 15 min. Po przestudzeniu odwracamy z powrotem. Po kilku dniach buraczki są już gotowe (cebulka i papryką zmiękną pod wpływem zalewy octowej).
Buraki z papryką i cebulą do słoików
Buraczki gotujemy w skórkach, przelewamy zimną wodą i obieramy
Buraki z papryką i cebulą do słoików
Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach na wiórki
Buraki z papryką i cebulą do słoików
Cebulę i paprykę kroimy w niezbyt dużą kostkę
Buraki z papryką i cebulą do słoików
Warzywa mieszamy, wlewamy zalewę i podgrzewamy

Tagi:

buraki papryka