Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Buraki czerwone z kiszonymi ogórkami i jabłkiem z dodatkiem chrzanu i majonezu to zgrany duet, który idealnie pasuje do mięsa.

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem

Składniki:

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem

 

  • 0,5 kg buraków czerwonych
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 1-2 łyżki majonezu
  • ocet winny do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem

ETAP 1:

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem
Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce.

Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinkach lub upiec w piekarniku. Następnie ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.

ETAP 2:

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem
Starte jabłko i ogórka połączyć z burakami.

Jabłko obrać, usunąć gniazda z nasionami. Do buraków dodać starte na tarce jabłko i kiszonego ogórka.

ETAP 3:

Buraki czerwone z chrzanem i majonezem
Wszystkie składniki połączyć z majonezem i chrzanem.

Połączyć z tartym chrzanem i majonezem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem, wymieszać.

Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem.


Tagi:

buraki chrzan