Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Buraki ćwikłowe w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka do obiadu - na każdą porę roku

Buraki ćwikłowe w słoikach

Składniki:

Buraki ćwikłowe w słoikach

 

  • 5 kg buraki czerwone,
  • 1/2 szkl ocet,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 łyżki Sól

 

Sposób przygotowania:

Buraki ćwikłowe w słoikach
Buraki umyć, włożyć do wrzącej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o średnich otworach, przyprawić do smaku solą, cukrem i octem. Nakładać do słoików, zakręcić zakrętki. Włożyć do garnka z wodą, zagotować i pasteryzować około pół godziny.

Tagi:

buraki