anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Buraczki w słoikach na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak zrobione buraczki znakomicie smakują, jako samodzielny dodatek do obiadu, kanapek albo składnik sałatek.

Buraczki w słoikach na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Buraczki w słoikach na zimę

 

  • ugotowane buraczki - 1 kg
  • ZALEWA:
  • olej - 1 szk.
  • ocet - 1 szk.
  • cukier - 1/3 szk.
  • pieprz czarny w ziarnach – ½ łyżeczki
  • papryka ostra - ½ łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • goździki - 4 szt.

 

Sposób przygotowania:

Buraczki w słoikach na zimę
Ugotowane buraczki obieram ze skórki kroję na półcentymetrowe plastry i przekładam do słoików. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i odstawiam na moment, do lekkiego przestygnięcia. Następnie wlewam, razem z przyprawami, do słoików tak, aby buraczki były całkowicie zakryte. Zakręcam słoiki i odstawiam do wystygnięcia. Następnie sprawdzam, czy słoiki są zamknięte, jeśli tak to odstawiam do piwnicy. Tak przygotowane buraczki potrzebują minimum tygodnia, aby dobrze przeszły smakiem.
Buraczki w słoikach na zimę
Ugotowane buraczki obieram ze skórki kroję na półcentymetrowe plastry.
Buraczki w słoikach na zimę
Buraczki jako samodzielny dodatek do obiadu, kanapek albo składnik sałatek.