Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Buraczki do mięsa

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Buraki umyć bardzo dokładnie, upiec w piekarniku, wystudzić, a następnie zetrzeć na

Buraczki do mięsa

Składniki:

Buraczki do mięsa

 

  • 1 kg niewielkich buraczków ćwikłowych
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml gęstej śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Buraczki do mięsa
Buraki umyć bardzo dokładnie, upiec w piekarniku, wystudzić, a następnie zetrzeć na grubej tarce. W niewielkim rondlu roztopić masło, dodać buraki, razem z nimi pokrojone drobno jabłka. Cały czas mieszając smażyć krótko. Dodać skórkę z cytryny, cukier, sól, chrzan, sól i całość zamieszać. Dusić jeszcze ok 5 min, dodać śmietanę, sok z cytryny i mieszając podgrzewać. Podawać jako dodatek do dziczyzny i wszelkiego rodzaju pieczonych mięs.