SUPERPRZEPIS

Bułki pszenne ze słonecznikiem

  • 4
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Bułki pszenne ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Przepis na pyszne bułki na śniadanie. Zapraszam do przygotowania bułek na podstawie mojego przepisu.

Składniki:

Bułki pszenne ze słonecznikiem

Zaczyn:

Ciasto:

  • 550 g mąki pszennej typ 750 Kłos- Pol
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka pestek słonecznika łuskanego Kłos-Pol

Wykończenie:

  • jajko rozbełtane
  • 100 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Bułki pszenne ze słonecznikiem

Wykonanie rozczynu:

Do misy wlewamy ciepłą wodę drożdże suszone i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy 4 łyżki mąki mieszamy (powstaje zawiesina). Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Ciasto właściwe:

Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól (mieszamy). Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre). W miedzy czasie wsypujemy szklankę łuskanego słonecznika. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki.

Wykładamy formę papierem do pieczenia. Formujemy rękoma bułeczki (jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie). Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze. Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Bułki pszenne ze słonecznikiem
Do misy z wyrośniętym rozczynem dodajemy ciepłe mleko i sól ( mieszamy). Dodajemy mąkę pszenną i włączamy robota ( ciasto musi odchodzić od ścianek misy wtedy jest dobre). W miedzy czasie wsypujemy szklankę łuskanego słonecznika.
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 3 godzinki .
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Wykładamy formę papierem do pieczenia. Formujemy rękoma bułeczki ( jeśli lepkie ciasto to maczamy dłonie w wodzie ). Bułeczki kładziemy w lekkich odstępach bo urosną jeszcze .
Bułki pszenne ze słonecznikiem
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym jajem i posypujemy słonecznikiem