bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bułki na krupczatce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pierwszy raz piekłam bułki z mąki krupczatki, wyszły bardzo smaczne i mięciutkie. Domowe pieczywo jest dużo zdrowsze, nie zawiera sztucznych spulchniaczy.

Bułki na krupczatce

Składniki:

Bułki na krupczatce

 

  • 0,5 kilograma mąki krupczatki
  • 1 szklanka aktywnego zakwasu
  • 200ml. letniej wody
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • Papier do pieczenia
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Bułki na krupczatce
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy zakwas, sól, cukier oraz drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy małe okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczone bułki układamy na metalowej kratce, pozostawiamy do ostudzenia.