anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Bułeczki z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polecam bułeczki z marmoladą, są bardzo smaczne i uwielbiam się nimi zajadać przy kawce.

Bułeczki z marmoladą

Składniki:

Bułeczki z marmoladą

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • opakowanie cukru wanilinowego

 

  • 70 g margaryny
  • Nadzienie:
  • 25 dag gęstej marmolady
  • 2 dag maku do posypania bułek

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z marmoladą
W małym rondelku rozkruszyć drożdże, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, łyżkę cukru pudru i ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, cukier puder, żółtka, cukier wanilinowy. Delikatnie wymieszać, po czym dodać roztopioną i ostudzoną margarynę, oraz ubite na sztywną pianę białka. Rękami wygniatać masę do czasu powstania gładkiego ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Z ciasta uformować wałek, podzielić na ok. 12 części. Każdą część spłaszczyć, nałożyć do środka dużą łyżkę marmolady, po czym zawinąć i uformować kulkę. Układamy na blachę wysmarowaną masłem, po czym posypujemy makiem. Piec w gorącym piekarniku, 30 minut w temperaturze 180 stopni.