Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne bułeczki z 3 rodzajów mąki

Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą

 

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą
Do miski wsypać mąkę pszenną, orkiszową i kukurydzianą, dodać sól, wymieszać i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę.Z lekko ciepłej wody, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać do dołka. Wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie szybko zagnieść, podzielić na równe kawałki, uformować kuleczki i ułożyć na blaszce, na której będą się piekły. Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Posmarować mlekiem (można obsypać ziarnami).Piec 20 minut w 200stopniach. Ostudzić na kratce. Bułki najlepiej smakują pierwszego i drugiego dnia. Pasują do słodkich jak i słonych dodatków
Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą
Do miski wsypać mąkę pszenną orkiszową i kukurydzianą dodać sól wymieszać i zrobić dołek Wlać do niego oliwę
Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą
Z lekko ciepłej wody drożdży i cukru zrobić rozczyn Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut Po tym czasie wlać do dołka
Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą
Wyrobić elastyczne ciasto Uformować kulę przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości
Bułeczki z mąką orkiszową i kukurydzianą
Po tym czasie szybko zagnieść podzielić na równe kawałki uformować kuleczki i ułożyć na blaszce na której będą się piekły Zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut Posmarować mlekiem