Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Bułeczki murarki pełnoziarniste

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

u nas takie przecięte raz bułki nazywane są właśnie murarki - być może w innych rejonach kraju mają inną nazwę

Bułeczki murarki pełnoziarniste Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bułeczki murarki pełnoziarniste

 

  • 8 g suchych drożdży
  • ok. 100 ml lekko ciepłej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 150 g bardzo miękkiego białego sera maślankowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej luksusowej
  • do posmarowania: 3-4 łyżki mleka
  • do posypania: 3 łyżki otrąb pszennych prażonych

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki murarki pełnoziarniste
Biały twarożek zmiksować blenderem razem z cukrem, jajkiem, solą i olejem. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Mąki wsypać do miski, dodać rozpuszczone drożdże i masę serową - zamieszać tylko łyżką do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić ciasto na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjąć je na blat, zagnieść lekko, podzielić na 4 części. Każdą z nich znów na 4 żeby otrzymać w sumie 16 kawałeczków. Z każdego utoczyć kuleczkę i ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach każdą bułeczkę prawie przeciąć na pół tępą stroną dużego noża wcześniej posypanego mąką. Bułeczki posmarować pędzelkiem maczanym w mleku i posypać pszennymi otrębami - zostawić na chwilę żeby obeschły. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C, studzić na kratce.

Czas wyrastania ciasta w poszczególnych etapach może być nieco inny w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu.
Bułeczki murarki pełnoziarniste
ciasto podzielić na szesnaście małych kawałeczków
Bułeczki murarki pełnoziarniste
z każdego utoczyć kuleczkę i ułożyć je luźno na blaszce
Bułeczki murarki pełnoziarniste
podrośnięte bułeczki naciąć tępą strona noża