petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Budyń z żółtego sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciekawy przepis na budyń z żółtego sera

Budyń z żółtego sera

Składniki:

Budyń z żółtego sera

 

  • sera, 5 jaj, 2 dag cukru, 15 dag czerstwej bułki, 2 cebule, sól, pieprz, zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Budyń z żółtego sera
Cebulę drobno posiekać i udusić z masłem lub margaryną, dodać strtą na tarce bułkę, starty ser, żółtka, oraz posiekaną zieloną pietruszkę i starannie całość wymieszać. Do ubitej na sztywno piany z białek wsypać cukier i ubijać jeszcze chwilkę, nastepnie lekko wymieszać i dodać do masy. Całość posolić i popieprzyć do smaku. Gotową masę włożyć do formy wysmarowanej tłuszczemm, wygładzić powierzchnię, przykryć i wstawić do garnka z wrząca wodą. Gotować pod przykryciem około 45 min. Masę można również zapiec w piekarniku. Podawać z sosem śmietanowym, grzybowym lub pomidorowym.

Tagi:

sery ser