Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Brokuły w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Brokuły można podawać jako dodatek do mięs

Brokuły w sosie

Składniki:

Brokuły w sosie

 

  • 1 szt brokuł,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżeczka mąka,
  • 1/2 szkl mleko,
  • 2 łyżki ser żółty utarty,
  • 1 łyżka śmietanka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Brokuły w sosie
Brokuły włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem odrobiny cukru. Gotować około 20 minut. Z mąki i masła zrobić białą zasmażkę, rozmieszać z mlekiem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać żółty ser, śmietankę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Brokuł wyłożyć na półmisek, oblać sosem. Podawać jako dodatek do mięs.

Tagi:

sery ser brokuły