Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Brzoskwiniowy torcik na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Torcik przygotowałam z okazji urodzin mojego kochanego chłopaka : )

Brzoskwiniowy torcik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brzoskwiniowy torcik na zimno

 

  • 0,5 kg mielonego sera
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 25 sztuk podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy torcik na zimno
Smietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser razem z cukrem pudrem, a następnie dodajemy ubita śmietanke i deliktanie wszystko mieszamy za pomocą łyżki. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, do soku spod brzoskwin dodajemy żelatynę i całość podgrzewamy, aby się wszystko rozpuściło, następnie wolnym strumieniem wlewamy ciepłą żeltynę do masy serowej i cały czas wszystko mieszamy. Na dnie tortownicy, wokół krawędzi spodu rozkładamy kilka łyżek masy serowej, a następnie układamy biszkopty. Następnie powoli wlewamy całą masę serową i rozprowadzamy równomiernie łyżką - wkładamy na godzinę do lodówki. Rozpuszczamy galaretki w niepełnych 3 szklankach wody i czekamy aż zaczną tężeć. Na masie serowej układamy ściśle plastry brzoskwiń, a następnie zalewamy je tężejącymi galaretkami. Galaretką musi być wlewana gęsta w przeciwnym razie namoczy biszkopty lub co gorsza spłynie na dół. Tort wkładamy do lodówki. Po 2h delikatnie odpinamy boki tortownicy, a tort przewiązujemy dekoracyjną wstążką. Podajemy.
Brzoskwiniowy torcik na zimno
Smietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser razem z cukrem pudrem
Brzoskwiniowy torcik na zimno
Smietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser razem z cukrem pudrem
Brzoskwiniowy torcik na zimno
Smietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser razem z cukrem pudrem
Brzoskwiniowy torcik na zimno
Smietanę ubijamy na sztywno, w osobnym naczyniu miksujemy ser razem z cukrem pudrem