aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

brzoskwiniowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Torcik brzoskwiniowy z prażonymi migdałami

brzoskwiniowy torcik Więcej zdjęć (3)

Składniki:

brzoskwiniowy torcik

 

  • biszkopt: 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g margaryny
  • pozostałe dodatki:
  • 400 ml kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 puszka brzoskiwń
  • 1 śmietan fix
  • 70 g płatków migdałowych
  • nasączenie:
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżeczek akwy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

brzoskwiniowy torcik
Jajka rozbijamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy kakao i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzoną wlewamy do ciasta na biszkopt. Takie ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Robimy nasączenie i nasączamy biszkopty. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i śmietan fix. Następnie połowę brzoskiwń kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną. Nakładamy śmietanę między biszkopty i na wierzch. Na samej górze układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i dekorujemy brzegi tortu.
brzoskwiniowy torcik
Przygotowujemy ciasto na biszkopt i pieczemy w piekarniku
brzoskwiniowy torcik
Całą śmietaną obtaczamy torcik, wyrównując dokładnie