marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Blok marcepanowy z pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bloki z dodatkiem bakalii,wafli lub masy marcepanowej to ko- -lejne desery chłodzone obok lodów i sorbetów. Obecnie serwuję blok marcepanowy z pistacjami.

Blok marcepanowy z pistacjami

Składniki:

Blok marcepanowy z pistacjami

 

  • 400 g.mleka w proszku,
  • 200 g.masy marcepanowej,
  • kostka masła,
  • 150 ml.mleka 3,2%,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 40 dag.pistacji,
  • tabliczka czekolady białej.

Sposób przygotowania:

Blok marcepanowy z pistacjami
Kostkę masła rozpuścić z masą marcepanową, cukrem, mlekiem płynnym i czekoladą białą bez dodatków na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając, aby masa nie wykipiała lub nie przywarła do dna. Potem zmniejszyć nieco gaz, potrzymać z 5-6 min. i zestawić na bok. Gdy masa lekko przestygnie dodać mleka w proszku i obranych pistacji. Wymieszać łopatką kuchenną i wyłożyć masę do wysmarowanej i wyłożonej folią spożywczą formy cwibakowej, zakryć wierzch folią. Chłodzić w lodówce z 1-2 godz, aż masa stężeje. Po wyjęciu odpakować blok z folii i pokroić na plastry i przełożyć na talerzyki deserowe.

Tagi:

czekolada