mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z musem jabłkowym i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, łatwe do wykonania ciasto:)

Biszkopt z musem jabłkowym i galaretką

Składniki:

Biszkopt z musem jabłkowym i galaretką

 

  • biszkopt
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 śnieżki
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • do dekoracji czekolada starta

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem jabłkowym i galaretką
Mus jabłkowy:
Jabłka myję, obieram i kroję w małe kawałki, przekładam do rondelka, wsypuję cukier i zalewam wodą. Gotuję aż jabłka zamienią się w papkę, dodaję wtedy galaretkę w proszku, dobrze mieszam, zdejmuję z ognia.
Bita śmietana:
Śnieżki ubijam na zimnym mleku, dodaję rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody ostudzoną żelatynę, mieszam.
Biszkopt nasączam kilkoma łyżkami masy jabłkowej. Wylewam tężejącą resztę masy. Wstawiam do lodówki. Wykładam bitą śmietanę. Wierzch dekoruję startą czekoladą.