SUPERPRZEPIS

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi Więcej zdjęć (3)

To ciasto jest puchate,pysznie kremowe a do tego ma małą niespodziankę w postaci wafli ryżowych. Zapraszam:)

Składniki:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi

 

  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 40 g mąki
  • 10 g ksylitolu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Budyń orzechowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 35 g orzechów włoskich łuskanych
  • 250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 15 g ksylitolu
  • Pianka kawowa:
  • 50 ml mleka 1,5%
  • 10 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
  • 180 g jogurtu naturalnego 0%
  • Dodatkowo:
  • 30 g wafli ryżowych
  • 1 łyżka kwaśnego dżemu ( u mnie domowy winogronowy)
  • Tortownica 17-18 cm

Sposób przygotowania:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi

Biszkopt:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi
do ubitej piany z białek dodać żółtka i mieszać mikserem

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany dodać ksylitol i dalej ubijać. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku, wymieszać mikserem.

ETAP 2:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi
do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie

Następnie przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec około 15-20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Budyń orzechowy:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi
do jogurtu dodawać na zmianę budyn i orzechy

Do szklanki odlać 50 ml mleka, a pozostałą część wlać do rondelka, dodać wodę i zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Do zagotowanych płynów dodać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając.

Gotować około 2-3 minutach , po czym zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Orzechy utrzeć pałką drewnianą w misce.

Jogurt wymieszać z ksylitolem. Do pozostawionej żelatyny dodać 2 łyżki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie ją rozpuścić w mikrofali, przestudzić. Połączyć z jogurtem, dokładnie wymieszać aby nie było grudek.

Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i orzechy i całość dokładnie wymieszać.

Pianka kawowa:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi
do zagotowanego mleka z kawą dodać żelatynę i wymieszać

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i kawę. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i przełożyć namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić.

W misce wymieszać serek z jogurtem, a następnie stopniowo dodawać kawę i dokładnie wymieszać.

Wykonanie:

Biszkopt z budyniem orzechowym i waflami ryżowymi
na budyń wyłożyć pokrojone wafle ryżowe

Jeden wafel ryżowy pozostawić w całości. Z kolejnych wyciąć małe okręgi o średnicy około 2,5 cm.

Na paterę wyłożyć biszkopt, rozsmarować dżem. Rozsmarować budyń z orzechami wyrównać. Na środku ciasta ułożyć cały wafel ryżowy, a wokół niego mniejsze krążki.

Wstawić do lodówki na około 15 minut. Na koniec wylać piankę kawową ostrożnie piankę po czym wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!