anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Biszkopt z wkładką makową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Znakomite ciasto, które zasmakowało mi i całej rodzinie. To znaczy tak mówili, że smakowało. Zróbcie, spróbujcie!

Biszkopt z wkładką makową Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Biszkopt z wkładką makową

BISZKOPT:

WKŁADKA MAKOWA:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

DODATKOWO:

  • pół tabliczki czekolady
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z wkładką makową
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka i dalej delikatnie ucierać. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko, połączyć z masą jajeczną. Masę przelać do wysmarowanej brytfanny i piec w 180 st około 25 min. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast mąki ziemniaczanej dodać mak. Piec około 15-18 min.

MASA Większą część mleka zagotować, a w mniejszej rozpuścić obie mąki, żółtka, cukier wanilinowy. Wlać na gotujące mleko ciągle mieszać, aby się nie przypaliło- zagotować. Odstawić do schłodzenia.Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce zimnego kremu, aż do wykończenia, ucierać na puszysty krem.

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, tężejącą wlać do masy i dalej ucierać. Pod koniec wlać spirytus. Jasny biszkopt przekroić na pół.Na dolną część biszkopta wyłożyć połowę masy, przykryć wkładką makową, na nią drugą część masy (odrobinę zostawić do posmarowania wierzchu) i przykryć drugą częścią biszkopta.

Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w rondelku z czterema łyżkami mleka. Mieszać aż czekolada się roztopi i będzie płynna.

Wierzch posmarować odrobiną masy i polać chłodną czekoladą rozpuszczoną w mleku.
Biszkopt z wkładką makową
Na sam początek przygotować masę biszkoptową.
Biszkopt z wkładką makową
Upiec biszkopta w temperaturze 180 st. przez ok. 25 min
Biszkopt z wkładką makową
Następnie przygotować wkładkę makową. Podobnie jak biszkopta
Biszkopt z wkładką makową
Później przygotować masę do przełożenia placka.
Biszkopt z wkładką makową
Masę wyłożyć na ciasto i składać.
Biszkopt z wkładką makową
Zrobić polewę i wylać na ciasto.
Biszkopt z wkładką makową
Biszkopt z wkładką makową- polecam wypróbować
Biszkopt z wkładką makową
Biszkopt z wkładką makową- polecam wypróbować

Tagi:

mak biszkopt masa