Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Biszkopt tortowy który zawsze się uda - przepis ze starego zeszytu babci

Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym

 

  • 250g mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, następnie pomału dodajemy cukier stale ubijając, kiedy białka mamy ubite dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy, następnie skrapiamy całość sokiem z cytryny, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i miksujemy na najmniejszych obrotach, Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułka tartą, Wstawiamy do ciepłego pieranika i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut,
Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym
białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem
Biszkopt tortowy z sokiem cytrynowym
pojedynczo dodajemy żółtka miksując ciasto