lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Biszkopt orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Biszkopt orzechowy w polewie czekoladowej

Biszkopt orzechowy

Składniki:

Biszkopt orzechowy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy
Przygotować ciasto: żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę. Posiekane orzechy wymieszać z przesianą bułką tartą i proszkiem do pieczenia, dodać utarte żółtka oraz pianę z białek, całość dokładnie wymieszać. Masę wlać do posmarowanej tłuszczem tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić, dodać masło, ucierać do rozpuszczenia się masła. Przed użyciem polewę podgrzać, aby była półpłynna.
Po ostudzeniu biszkopt polać polewą i udekorować orzechami.