Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Biszkopt jasny / rzucany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nie przełożenia tortu lub zjedzenia solo!

Biszkopt jasny / rzucany

Składniki:

Biszkopt jasny / rzucany

 

  • SKŁADNIKI:

 

 

  • cukier - 3/4 szkl

 

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt jasny / rzucany
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier , nie przerywając przy tym ubijania. Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy. Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dno tortownicy ( ok. 22 cm ) wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ). Po upieczeniu ( jeszcze gorący ) upuszczamy na podłogę. Robimy to pewnie! Studzimy w uchylonym piekarniku. Gotowe!