mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt czekoladowy z masą śmietanową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne ciasto czekoladowe z kremowym nadzieniem:)

Biszkopt czekoladowy z masą śmietanową

Składniki:

Biszkopt czekoladowy z masą śmietanową

 

  • biszkopt czekoladowy
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanil.
  • 2 czubate łyżeczki żelatyny
  • 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt czekoladowy z masą śmietanową
Czekoladowy biszkopt przekrawam wzdłuż na pół. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości gorącej wody (1/4 szklanki), dokładnie mieszam i odstawiam do ostudzenia. W międzyczasie schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Do ubitej śmietany wlewam powoli, stopniowo rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, mieszam. Czekoladę kroję na małe kawałeczki. Biszkopt smaruję kremem śmietanowym, przykrywam drugim blatem biszkoptowym i posypuję posiekaną czekoladą. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.