kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Młoda kapusta kojarzy mi się nieodłącznie z wiosną. Jest tak pyszna, że warto wykorzystać ja do przygotowania majowego bigosu z kiełbasą, boczkiem i czerwona papryką.

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

Składniki:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

podstawowe

  • główka młodej kapusty
  • 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
  • 400 g boczku wędzonego
  • 3-4 szt kiełbasy zwyczajnej
  • 3 cebule
  • strąk czerwonej papryki
  • pęczek koperku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, czarny pieprz, płatki papryki

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

1

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz kiełbasę.

Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na patelni na małym ogniu przesmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy większość tłuszczu się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule oraz kiełbasę.

2

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

Kapustę drobno szatkujemy. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

3

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.

Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekaną paprykę. Z kapusty odlewamy większą część płynu i dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i dosypujemy łyżką mąki. Dokładnie rozprowadzamy z połową odlanego wcześniej bulionu. Całość dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.