Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos staropolski na winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny bigos, który powstawał u mnie 4 dni, na 4 dzien został pochłonięty.

Bigos staropolski na winie

Składniki:

Bigos staropolski na winie

 

  • 1,5kg kapusty kiszonej
  • 1 mała biała kapusta
  • 3 duże cebule
  • 1 małe pęto kiełbasy jałowcowej podsuszanej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • pierś z kurczaka z rożna
  • 2 grube plastry grillowanej karkówki
  • 2 skrzydełka i udko z rosołu
  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duzy pomidor
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • garść suszonych jabłek
  • majeranek
  • kminek
  • pieprz czarny z młynka, grubomielony
  • pieprz ziołowy
  • 2 szklanki rosołu drobiowego, w którym wygorowałam wędzone kości wołowe - z kości udało mi się wyskubać jeszcze sporo mięsa, które też poszło do bigosu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski na winie

Grzyby namoczyć na noc, potem odcedzić i włożyć do garnka, zalać rosołem i gotować. W tym czasie poszatkowac cieniutko kapustę białą i dodac ją do grzybów, gotować razem. Kapustę kiszoną pokroić, jeśli jest za kwaśna to przepłukać lub tylko odcisnąć sok, moja kapusta była w sam raz. Dołożyć do garnka gdy kapusta biała nieco zmięknie. Zalać wodą tak, by pokrywała kapustę.

Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić oczywiście na przesmażonym boczku, dodac do garnka z kapustą. Mięso wykorzystałam takie, jakie miałam pozamrażane z różnych obiadów czy kolacji, dlatego tylko rozmroziłam, obrałam i przesmażyłam jeszcze na oliwie razem z pokrojoną kiełbasą jałowcową, dołożyłam do bigosu razem ze śliwkami, jabłkami, majerankiem, zielem angielskim i kulkami jalowca oraz listkami laurowymi.

Gotowałam razem godzinę, dodałam miód i pieprz, podlałam winem i bez przykrycia na malutkim ogniu gotowałam 3 godziny mieszając co jakiś czas. Dodałam w międzyczasie kminek i przecier pomidorowy oraz pokrojonego pomidora bez skórki. Bigos zestawiamy z ognia i kładziemy w zimne miejsce. Codziennie przez 3 dni gotujemy na małym ogniu po 2-3h, podlewając w razie potrzeby wodą.


Poznaj zdrowotne właściwości kapusty kiszonej >>>


Tagi:

bigos