Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Bigos myśliwski

  • 19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mięso oczyścić, umyć i pokrajać w kawałki. Oczyścić boczek, pokrajać na cienkie

Bigos myśliwski

Składniki:

Bigos myśliwski

 

Sposób przygotowania:

Bigos myśliwski
Bigos: Mięso oczyścić, umyć i pokrajać w kawałki. Oczyścić boczek, pokrajać na cienkie piastry, oczyszczoną słoninę pokrajać w kostkę. Słoninę i wędzony, boczek podsmażyć na patelni, odłożyć skwarki, a na tłuszczu obrumienić pokrajaną w kostkę cebulę i mięso. Słodką kapustę oczyścić z nadpsutych liści, umyć, drobno poszatkować i połączyć z kapustą kwaszoną. W dużym emaliowanym garnku układać warstwami kapustę, mięso, cebulę i skwarki oraz umyte i pokrajane w paski suszone śliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić powoli przez 4-5 dni po ok. 4 godz., uważając, aby się bigos nie przypalił. Kilkakrotnie zamieszać. Podczas duszenia nabierze charakterystycznej barwy i aromatu. Pod koniec duszenia dodać liście laurowe. Gotowy bigos przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dobre efekty smakowe daje dodatek czerwonego wytrawnego wina (1 szklanka), wlanego w połowie duszenia. Gotowy bigos najlepiej złożyć, ściśle ubijając w kamiennym garnku, wstawić do gorącego piekarnika na 20-30 mini lekko zapiec. Przechowywać w lodówce. Odgrzewać z dodatkiem pokrajanej w plasterki kiełbasy.