Kobi1704

Kobi1704

Kucharz
[Przepisów: 13]

Białe i zielone szparagi w piersi kurczaka i boczk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, chrupiące szparagi (białe, zielone). Zawijane w delikatną pierś kurczaka i chrupiący boczek. Idealnie komponują się z sosami czosnkowymi.

Białe i zielone szparagi w piersi kurczaka i boczk

Składniki:

Białe i zielone szparagi w piersi kurczaka i boczk

 

  • Pierś z kurczaka 1 szt.
  • Po 3-4 szt. białych i zielonych szparagów
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • cukier
  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • Olej do wysmarowania blachy
  • Sos (np. Folwark): remulada duńska, madziarów, czosnkowy, kebab gyros

Sposób przygotowania:

Białe i zielone szparagi w piersi kurczaka i boczk
Szparagi przygotowujemy:  

Myjemy, odcinamy końcówki (białe obieramy). Zagotowujemy wodę w garnku dodając sól i cukier. Szparagi i gotujemy 3-4 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

Pierś dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwa kotlety (przecinając wzdłuż). Kotlety delikatnie rozbijamy. Nastepnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Układamy na kotletach szparagi i dokładnie zawijamy. Każdą z roladek owijamy nastepnie 2 plasterkami boczku.

Rozgrzewamy piekarnik do temp 190 C. Na blaszce wysmarowanej olejem układamy przygotowane roladki. Pieczemy ok 25 min. Podajemy z ulubionymi sosami (wyśmienicie pasują czosnkowe).