Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bitki duszone z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciekawa propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszne połączenie suszonych grzybów z karkówką.

Bitki duszone z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki duszone z suszonymi grzybami

 

  • ½ kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 1 cebula
  • 50g suszonych grzybów
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • ½ łyżki przyprawy uniwersalnej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Bitki duszone z suszonymi grzybami
Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso ubijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam przyprawami. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję namoczone grzyby, paprykę oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu do miękkości. Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Bitki podaję z ryżem lub ziemniakami.
Bitki duszone z suszonymi grzybami
Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso ubijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam przyprawami.
Bitki duszone z suszonymi grzybami
Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę.
Bitki duszone z suszonymi grzybami
Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję namoczone grzyby, paprykę oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu do miękkości.
Bitki duszone z suszonymi grzybami
Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Bitki podaję z ryżem lub ziemniakami.