misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Bezy kawowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe bezy kawowe czyli ciasteczka "nic"

Bezy kawowe

Składniki:

Bezy kawowe

 

  • 2 białka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka mocnego naparu kawy rozpuszczalnej
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Bezy kawowe
Białka ubijać na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Dodać napar z kawy i chwilę ubijać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać małe gwiazdki na papier do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika do 140 stopni i piec (suszyć) w zależności od wielkości 60-90 minut, temperaturę w razie potrzeby można zmniejszyć ( bezy powinny być lekko kremowe). Można piec z termoobiegiem ale należy temperaturę zmniejszyć. Zimne bezy od spodu posmarować polewą czekoladową.

SMACZNEGO!

Tagi:

kawa bezy