grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka bez glutenu, bez jaj i mleka, idealne dla dzieci z alergiami. Ciasteczka przygotowane są tylko z kilku składników: migdałów, jagód goji i mąki z ciecierzycy.

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji

Składniki:

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji

Na 30 ciasteczek

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g migdałów (bez skórki)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 60 g oleju extra vergine
  • 30 g jagód goji
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji

Prażenie mąki z ciecierzycy

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji
Mąkę z ciecierzycy prażymy na małym ogniu, aby wydobyć z niej jak najwięcej orzechowego smaku.

Na suchej patelni prażymy mąkę z ciecierzycy, mieszając od czasu do czasu, ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Mąkę odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta na ciasteczka

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji
Wyrobione ciasto na ciasteczka powinno mieć zwartą konsystencję.

Blendujemy migdały i jagody goji na proszek. 1/4 jagód zostawiamy do dekoracji ciasteczek. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, stopniowo dodając wodę.

Przygotowanie ciasteczek

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Ciasto jest zwarte, nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasteczek układamy 1-2 jagody goji.

Pieczenie ciasteczek

Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami goji
Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia na kratce. Ciasteczka powinny być złociste.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut.