SYLWIA GRZEŚKOWIAK

SYLWIA GRZEŚKOWIAK

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Bezglutenowy Tort makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjny i prosty w przyrządzeniu makowiec Last Minute.Sprawdza się na Święta Bożonarodzeniowe i na Nowy Rok.

Bezglutenowy Tort makowy

Składniki:

Bezglutenowy Tort makowy

 

  • duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g

 

 

  • 6 jajek / w temperaturze pokojowej /

 

  • skórka pomarańczowa , cytrynowa

 

  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

 

  • 150 g czekolady mlecznej

 

  • Do dekoracji : gorzka czekolada + 70 g masła

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowy Tort makowy
Masę makową przekładamy do miski . Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30 s - każde jajko . Kiedy jajka są już rozbite dodajemy śmietankę kremową i drobno posiekaną czekoladę . Jeśli w gotowej masie nie ma bakalii możemy dodać na końcu i lekko zamieszać . Nagrzewamy piekarnik do 175 C . W tortownicy ok 24 cm wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i czekamy ok 10 min do lekkiego wystudzenia Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy . Zimne ciasto / najlepiej na drugi dzień / dekorujemy .Masło rozpuszczamy w garnuszku , do ciepłego dodajemy pokruszoną czekoladę , mieszamy .Ciepłą i błyszczącą masę wylewamy na tort i rozprowadzamy pędzelkiem .