ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Bezalkoholowe shoty z gazpacho.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bezalkoholowe, pyszne, delikatnie pikantne, świeże, fenomenalnie podane gazpacho. Zaskoczymy smakiem nie tylko siebie.

Bezalkoholowe shoty z gazpacho. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bezalkoholowe shoty z gazpacho.

 

  • ok 1 kg pomidorów
  • Opakowanie mieszanki Leczo Hortex
  • 1/4 papryczki chili
  • sól pieprz do smaku
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 2 g agar agar
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki/kolendra do smaku

Sposób przygotowania:

Bezalkoholowe shoty z gazpacho.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy do nich lekko rozmrożoną mieszankę warzyw leczo Hortex, papryczkę chili i blenderem miksujemy na dość gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe gazpacho wkładamy do lodówki. Do octu balsamicznego dodajemy agar agar i dokładnie mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok minuty. Następnie odstawiamy, aby odrobinę przestygło i nabieramy płyn do strzykawki. Wpuszczamy delikatnie krople do mocno schłodzonego oleju z wysokości ok 15 cm. Powstały balsamiczny kawior odsączamy na sitku. Gazpacho przekładamy do kieliszków, posypujemy balsamicznym kawiorem i dekorujemy zieleniną. Podajemy mocno schłodzone.
Bezalkoholowe shoty z gazpacho.
Idealna opcja dla osób chcących zaskoczyć gości swoją kreatywnością.