evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Barszcz Czerwony do Ziemniaczków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny barszczyk do ziemniaczków :)

Barszcz Czerwony do Ziemniaczków

Składniki:

Barszcz Czerwony do Ziemniaczków

 

  • Wywar warzywny 2.5l
  • Buraki czerwone 4-5 sztuk
  • Śmietana 18% 150 g
  • Listek laurowy 1 szt.
  • Ziele angielskie 2-3 ziarenka (jak ktoś nie lubi nie dawać)
  • Mąka tortowa 2-3 łyzki
  • Bulion warzywny 1 kosteczka
  • Plasterek cytryny
  • Czosnek 1 ząbek
  • sól,pieprz (według uznania)

Sposób przygotowania:

Barszcz Czerwony do Ziemniaczków
Do wywaru warzywnego dodajemy surowe umyte , obrane i pokrojone w ósemki buraki.
Dodajemy ziele angielskie ,listek laurowy ,obrany ząbek czosnku oraz bulion warzywny i gotujemy ok.1 godz. na wolnym ogniu aż buraki będą miękkie i puszczą smak.Po tym czasie jak buraki już są miękkie,dodajemy troszkę kwasku cytrynowego i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie robimy zaklepkę z mąki( 2-3 łyżki stołowe) ,wody i śmietany (energicznie mieszając żeby nam się kluchy nie porobiły) wlewamy do wywaru mieszając. Chwilkę gotujemy i można podawać.
Ja podałam z ziemniaczkami pokroszonymi cebulką :)