Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Baranie kotleciki w sosie majerankowym

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyte kotlety ułożyć w salaterce, zalać zsiadłym mlekiem, przykryć, zostawić na noc

Baranie kotleciki w sosie majerankowym

Składniki:

Baranie kotleciki w sosie majerankowym

 

  • 4 kotlety baranie

 

  • szklanka zsiadłego mleka

 

  • łyżka oleju

 

 

  • łyżka otartego majeranku

 

  • otarta skórka i sok z dużej cytryny

 

  • pół szklanki bulionu

 

  • ćwierć łyżeczki suszo­nego lubczyku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Baranie kotleciki w sosie majerankowym
Umyte kotlety ułożyć w salaterce, zalać zsiadłym mlekiem, przykryć, zostawić na noc w lodówce. Wyjąć, opłukać, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem, skropić łyżką soku z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, przełożyć do rondla. Z masła lub margaryny i mąki zrobić za­smażkę, rozprowadzić ją chłodnym bu­lionem, dodać resztę soku i skórkę otartą z cytryny, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać lubczyk, majeranek, doprawić do smaku solą, pie­przem i ewentualnie szczyptą cukru. Po­lać kotlety sosem i dusić pod przykryciem ok. 40-50 min. Podawać z makaronem lub ryżem na sypko.

Tagi:

baranie