MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Banica z serem feta

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjny bułgarski wypiek z serem jedzony na śniadanie.

Banica z serem feta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Banica z serem feta

 

  • opakowanie ciasta filo ok 400g
  • 4 jajka
  • 400 gram sera feta
  • 1 duże opakowanie jogurtu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka kwasku cytrynowego

 

Sposób przygotowania:

Banica z serem feta
Jajka sparzamy wrzątkiem, wbijamy do miski i bełtamy. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do jajek. Dodajemy jedno duże opakowanie gęstego jogurtu oraz oliwę i mieszamy. Dodajemy sodę i kwasek cytrynowy i jeszcze raz mieszamy masę. Masą polewamy nierównomiernie i niezbyt obficie płaty ciasta filo. Płat zwijamy w rulon i robimy ślimaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejny rulon zawijamy wokół pierwszego i tak dalej, aż wykorzystamy wszystkie rulony. Jeśli zostanie trochę farszu polewamy nim delikatnie cisto z wierzchu. Możemy również wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Ciasto peczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, skrapiamy wodą i przykrywamy 2 ręcznikami, aby zmiękło. Podajemy z kwaśnym jogurtem.
Banica z serem feta
Bełtamy widelcem cztery sparzone wrzątkiem jajka
Banica z serem feta
Do masy serowo-jajecznej dodajemy sodę i kwasek cytrynowy
Banica z serem feta
Skrapiamy masą ciasto i zawijamy płaty w rulony
Banica z serem feta
Rulony zawijamy wokół siebie formując okrągłe ciasto