Sposób przygotowania:
Banianka z dyni
1. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, solimy i zagniatamy ciasto. pod koniec zagniatania polewmay niewielka ilością zimnej wody.
2. dynię kroimy w kawalki i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielka kstkę. Mleko zagotowujemy i wsypujemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będziemięka.
3. Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na makaron, wsypujemy do mleka z dynią. Gotujemy ok. 10 minut.
2. dynię kroimy w kawalki i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielka kstkę. Mleko zagotowujemy i wsypujemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będziemięka.
3. Ciasto rozwałkowujemy, tniemy na makaron, wsypujemy do mleka z dynią. Gotujemy ok. 10 minut.