zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Bananowiec z serkiem na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Bananowiec na zimno z Delicjami, na spodzie z czekoladowych biszkoptów zasmakuje każdemu. Doskonały dodatek do kawy .

Bananowiec z serkiem na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bananowiec z serkiem na zimno

 

  • Masa bananowa:
  • Kg bananów
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 20 dag miękkiego masła
  • Galaretka agrestowa+ 150 ml wody
  • Masa serkowa:
  • 3 serki Danio waniliowe (3 x 140g)
  • Galaretka cytrynowa + 125 ml wody
  • Na wierzch:
  • 2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody
  • Paczka Delicji smak dowolny
  • Na spód:
  • Biszkopty czekoladowe
  • Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia

 

Sposób przygotowania:

Bananowiec z serkiem na zimno
Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.

Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150 ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksujędo momentu aż składniki się połączą. Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.

Galaretkę cytrynową rozpuszczam w pół szklanki wrzątku, odstawiam aby lekko zastygła. Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.

Galaretki wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje .

Całość odstawiam do lodówki .Na koniec dekoruję i podaję.
Bananowiec z serkiem na zimno
Zaczynam od wyłożenia dna tortownicy ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem
Bananowiec z serkiem na zimno
Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków.
Bananowiec z serkiem na zimno
Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
Bananowiec z serkiem na zimno
lekko tężejącą zalewam poukładane na wierzchu deseru Delicje .