madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Bananowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne ciasto na upalne dni.

Bananowiec na zimno

Składniki:

Bananowiec na zimno

 

  • 4 banany
  • 1 żółtko
  • 15 dag masło
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 op galaretki agrestowej
  • 2 op galaretki pomarańczowej
  • 20 dag biszkoptów okrągłych

Sposób przygotowania:

Bananowiec na zimno
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym oraz miękkim masłem. Masę łączymy z tężejącymi galaretkami oraz bananami, przekładamy do tortownicy. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy, aby lekko stężała. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę bananową. Schładzamy w lodówce.

Tagi:

biszkopt